Fortsätt till huvudinnehåll

Välkommen!


Välkommen!

Kul att du hittade hit! Här kan du läsa om exempelvis samhälle, politik, religion, hälsa osv.

Ibland finns det också en och annan personlig synpunkt på vad det är att vara människa. Jag hoppas du blir glad och engagerad.

Du får mer än gärna lämna en synpunkt! I princip publicerar jag det mesta som är seriöst menat. Du får vara anonym.

Prenumerera är också enkelt! Och du... välkommen tillbaka!

Kommentarer

Mest lästa inlägg den senaste månaden!

How big can you get? En historia om hybris och pengar

Cecilia Wikström. Foto: Martin Rulsch.
Liberalernas Cecilia Wikström har både gråtit och skällt i media om hur hon (orättvist) blev petad som toppnamn i årets Europaparlamentsval.Det är verkligen svårt att förstå allt detta drama. 

Det som inträffat är, att Wikström ombads välja mellan sina välbetalda sidouppdrag eller sin ledamotplats i Europaparlamentet, eftersom det i valrörelsen högst sannolik skulle bli frågor om Wikströms opartiskhet, dubbla lojaliteter och rent ut sagt personliga girighet.

I Wikströms version har hon naturligtvis inte ens fått ett val. Det har hon. Partiledningen uppger att diskussionerna pågått i tre veckor. Jag tror det är sant. Kanske har Wikström bara valt att ignorera alla larmklockor och helt enkelt sätta sig över partiets vilja. Helt onåbar för kritik. Varför kan man undra? Wikström fick ett helt resonabelt erbjudande och ingen har faktiskt dött i processen. Vad är problemet? Torka tårarna och tacka ja till nomineringen och nej till allt annat!

Det duger in…

Låt Nyamko Sabuni försöka leda Liberalerna!

Expressen skriver i dag att det lär bli en smutsig kamp om vem ska bli partiledare i Liberalerna. 

Ska det bli batongliberalen Nyamko Sabuni eller den socialliberale mjukisen Erik Ullenhag? 

Finns det någon självbevarelsedrift kvar i Liberalerna väljer man naturligtvis Sabuni istället för den märkliga kräftgången åt vänster som ju hotar att helt radera ut partiet. Opinionsmässigt har det varit en katastrof med mesandet med socialisterna. Ingen liberal röstar för att få en socialdemokratisk statsminister.

Det innebär ju inte att man ska sätta sig i knäet på Sverigedemokraterna, utan blir i så fall en markering att man fortfarande är ett borgerligt parti och står upp för frihetliga idéer. 

Nu vet ju inte väljarna var Liberalerna står. Det är som mellanmjölk när den är som sämst; rumsvarm och gammal.

Det är också olyckligt att Sverigedemokraterna har kidnappat frågan om invandring. Debatten har blivit sådan att antingen är man för eller mot Sverigdemokraternas invandringspolitik.

Verkligheten …

Sagan om Ebba Busch Thor

Ibland kan man verkligen undra över hur mycket man kan skarva om sitt förflutna. Man putsar och filar på det förflutna, så man själv framstår som hjälten i historien. Det finns en gammal seg surdeg till historia som bara blir bättre ju fler gånger den berättas.

Sagan om Ebba Busch Thors väg till makten och härligheten har redan mytiska övertoner. Glatt och obekymrat berättar hon om när hon kom på före detta kommunalrådet för kristdemokraterna i Uppsala, Gustaf von Essen, att lukta sprit och hur hon nitiskt förde bok över spritångorna. Duktig flicka, som alltid.
Det finns bara en hake med den här hjältesagan; det var en offentlig hemlighet sedan årtionden att von Essen kämpade med missbruksproblematik. Och det fanns gott om invändningar mot hans kandidatur långt innan ens Busch-Thor gått ut mellanstadiet.

Ebba Busch-Thor:
”Jag hade synpunkter på hans [Gustaf von Essens] alkoholkonsumtion och vad det hade för inverkan på hans sätt att driva politiken. Jag valde att konfrontera honom. Jag b…

Vart tog humorn i svensk politik vägen?

Centerpartisten Fredrick Federlay är arg på kristdemokraten Sara Skyttedal. Och vad bråkar de om? 

Jo, Skyttedal fick frågan vem som hon gillar mest, franske Macron eller ungerske Orbán. I den fråga vill inte Skyttedal ta ställning, varpå Federlay dundrar på om Skyttedals bruna diktatoriska böjelser. Skyttedal ser svart och dundrar på om "brunsmeta." Suck...

Om det hade stannat därvid så hade det såklart bara varit ett marginellt och larvigt twitterbråk, men se då hakar det stora nyhetsprogrammet Aktuellt på debatten och ska diskutera saken. Något mer ängsligt och patetiskt får man gräva länge i tv-arkiven för att hitta. 

Federlay arrogant tillbakalutad med en antydan till hånleende. Skyttedal ursinnig och lätt framåtlutad med en förorättad uppsyn. Vem är Orbán-kramare, och vem är det inte? En virrig programledare i mitten som försöker gjuta något slags seriositet över eländet.

För vilken rutinerad nyhetsvärderare som helst handlar det naturligtvis om att Federlay vill profilera…

Sektsjuka 3: Vad sekter gör med människor

Jag kan bara arbeta i kjol! Jag kan inte använda jeans! Det är min religiösa övertygelse!Det är det första hon säger efter vi har hälsat på varandra. Jag har kallat personer för anställningsintervju, och nog för att jag har hört det mesta redan, men det här var onekligen ett alternativt sätt att presentera sig på.

Hon är dryga tjugo år, och det är verkligen den fotsida, sjaviga tantkjolen som drar uppmärksamheten till sig; beige och plisserad i en stil som knappast är smickrande för någon.

Den är så fruktansvärt illasittande och ful att jag blir alldeles mållös. Jag ser på hennes trotsiga uppsyn att det inte är första gången hon har försvarat sin klädstil inför folk.

Hur kan det komma sig att en ung kvinna frivilligt drar på sig kläder som inte ens mormor skulle kunna tänka sig? Det står ganska klart efter några minuters intervjuande att den här flickan tillhör en gruppering som kallar sig Finlands förebedjare i Björklinge! Av alla platser Gud hade att välja på!

Hon tror på fullt allvar …

Mina barndomsidoler: Honken!

Honken personifierar allt jag gillar hos en person!

Inte för att jag visste så mycket om Leif Honken Holmqvist som barn. Det var ju lite svårt att bilda sig en uppfattning om en person som alltid hade ansiktsmask på sig, men jag tror att jag och min lekkompis Lena, tyckte att det var fartfyllda fotografier med fantastiska benparader. Omöjliga räddningar i ett dis av is, precis där skrillorna bromsade in!

Egentligen hade Honken det jag fortfarande gillar hos folk; fantastisk talang, mod och precision. En ensam anonym hjälte som storspelade mot hela CCCP 1970, och där Sverige vann med 4-2 i VM gruppspelsmatchen mot det, på den tiden, helt oslagbara Sovjetunionen.

En helt blå-gul hjälte som på egen hand utmanade den ryska björnen! Och vann! En riktig fajter som slog ur underläge och kom ut som segrare!

Och dessutom världens häftigaste smeknamn: Honken!


Källa: http://www.hockeysverige.se
Leif ”Honken” Holmqvist
Född: 1942
Målvakt
Landskamper: 202 A – 7 B – 6 J
OS 4:a: 1968, 1972
VM-silver…
God Jul Och Gott Nytt År! Önskar Catharina

Därför röstar folk på Sverigedemokraterna

Valet i höst kan gå hur som helst, men en sak är säker, vanligt folk ute i landet börjar ruttna på hur politikerna i Stockholm beter sig. En nedriven välfärd skapar missnöje.

Vilka röstar på Sverigedemokraterna? De missnöjda.

Jo, det är sjukskrivna som slåss mot horribla regelverk inom Försäkringskassan för att få sin sjukdom eller skada erkänd. Det är funktionshindrade som inte får rätt till assistans enligt LSS. Det är folk i glesbygden som förlorar sina sjukhus och BB:n. Det är människor som inte får jobb på den reguljära arbetsmarknaden, trots erfarenhet och utbildning. Det är folk som knappt kan leva på sin pension, företrädesvis utblottade gamla änkor. Det är ensamstående mammor och pappor som slåss för sin ekonomiska överlevnad. Det är mångsysslare i Norrland och småföretagare med begränsade vinster.

Det är marginaliserande människor som tydligen kallas prekariatet. Prekär för att de befinner sig i en (ekonomiskt) besvärlig situation och -iatet som en anspelning på proletariatet.

J…

Mina barndomsidoler: Greta Garbo

Greta Garbo har alltid haft en stor plats i mitt liv, både när jag var barn och nu. Det går faktiskt inte mer än en vecka eller så, så tycker hon upp igen. En mer komplicerad, egensinnig och fascinerande människa får man leta efter. Inte särskilt gåtfull, men svårberäknad och därmed intressant.
Man kan fundera på Garbos liv ur många aspekter, men något slutgiltigt svar finns det inte. Åtskilliga biografer har försökt fånga hennes märkliga liv, men oftast blir det platt fall när intetsägande analyser och superlativ staplas på varandra. Att hon fick epitetet "gåtfull" känns faktiskt riktigt olyckligt.
Mytbildningen har tagit orimliga proportioner och egentligen är det ganska enkla fakta i grunden. Jag tycker Greta uttrycker saken bäst när hon säger: "I was born. I had a mother and father. I lived in a house. I went to school. What does it matter?" Ja, vad spelar det för roll? Det är ju helt andra saker som spelar roll. Egentligen tycker jag hennes personlighet har kommit…

Modernt språk: Tre coola snubbar med sjukt bra attityd!

Jag är inte särskilt språkligt nostalgisk, men sanningen att säga tycker jag att det svenska språket börjar bli bra urvattnat. Det mesta är numera "sjukt bra" och "coolt!" Det är lite ensidigt när i stort allting är krassligt och nedkylt. Vad hände med gamla godingar som...
knasbollhäftigschysstrenhårig killegudars skymningläskeblaskpösmunkhyvensskitgodjämranstiradojorglajorbafattblängsylta
Jag har också hittat en sida som om bortglömda ord som är riktigt rolig att läsa: Glömda ord

Här kan du återuppliva bekantskapen med hialös, gulaschbaron, storvulen, tima, ögonaböj, rammelbuljong, manick och andra språkliga reliker som förtjänar att återupplivas.

Frågan är väl om någon ens skulle förstå vad man menade om man träffat "en hialös och storvulen gulaschbaron som åkte på rammelbuljong ögonaböj!"

Ibland sägs det att engelskan skulle vara särskilt rik på synonymer. Jag vet inte om svenskan ligger så mycket efter. Om svenskan nu skulle vara torftigare, så beror det…